21-25 August 2017 · Sarajevo, Olympic mountain Jahorina, Bosnia and Herzegovina

Programme

Day 0: 21 August – Arrival of all participants
Organisers will welcome you all at the venue!
/Information about organised transportation from the arrival point in Sarajevo to the venue is communicated directly to all confirmed and approved participants/
#BSIG2017_GetToKnowEachOther: Welcome cocktail
Day 1, 22 August 2017

Time

Duration

Session

8:30 – 8:40

10 min

Opening

8:40 – 9:00

20 min

Round of intro by participants

9:00 – 9:20

20 min

Keynote and A general presentation of the work of the Information society Department, Octavian Sofransky, Council of Europe

I: Behind the scenes: How does the Internet really work?

9:20 – 9:45

25 min

History, or how did everything start?, Vladimir Radunović, DiploFoundation

9:45 – 10:15

30 min

Layers of the Internet, Gorazd Bozic, CERT.si

10:15 – 10:40

25 min

Critical political challenges, Vladimir Radunović, DiploFoundation

10:40 – 11:00

20 min

Coffee break

11:00 – 11:20

20 min

RIPE NCC on technical side of how things work & history of the registry system. What is their role in Internet Governance?, Suzanne Taylor, RIPE NCC

11:20 – 12:00

40 min

Internationalised Domain Names (IDNs) with focus on their use, usefulness and role within the DNS system. UNESCO‘s idnworldreport.eu and studies done in the context of ICANN in the Middle East an Latin America regions, Sebastien Pensis, EURid

12:00 – 13:00

1h

Fellows’ Q&A, and interventions

13:00 – 14:30

1h 30 min

Lunch

II: What, who, and how ‘it’ all fits on the Internet governance map?

14:30 – 14:50

20 min

An IG strategy, Octavian Sofransky, Council of Europe

14:50 – 15:35

45

PART 1: What is IG, evolution and principles, actors, issues, why does it matter?, Vladimir Radunovic, DiploFoundation

15:35 – 15:55

20 min

Coffee break

15:55 – 16:30

35 min

PART 2: What is IG, evolution and principles, actors, issues, why does it matter?, Vladimir Radunovic, DiploFoundation (TIME FOR q&A)

16:30 – 17:30

1 h

Let’s talk the Future of the Internet! …including the main threats for the Internet as seen by ISOC, Frederic Donck, Internet Society

18:45

 

Shuttle to the city

19:30 – 21:00

 

Dinner in the city

DAY 2, 23 August 2017

Time

Duration

Session

09:00 – 09:10

10 min

Photo time

I: Cybersecurity & encryption: backbone or backdoor?

09:10 – 09:30

20 min

A presentation of the HR guide for Internet users, Octavian Sofransky, Council of Europe

09:30 – 10:40

1h 10 min

Part 1: Mapping cybersecurity: technology, threats, vulnerabilities;
Cybercrime: use by terrorists (mis)use by governments/cyber-warfare;

responses: global, regional, and country policy responses (laws, strategies, action plans); and operational mechanisms (CERSs, roles of stakeholders, public-private partnerships)

  • Cross-cutting question: Should we defend the right to encrypt? 

Rysiek Woznick – Organised Crime and corruption reporting project (OCCRP); Gorazd Bozic – CERT.si; Vladimir Radunovic – DiploFoundation

10:40 – 11:00

20 min

Fellows Q&A

11:00 – 11:20

20 min

Coffee break

11:20 – 12:40

1h 20 min

Part 2: Mapping cybersecurity: technology, threats, vulnerabilities;
Cybercrime: use by terrorists (mis)use by governments/cyber-warfare;

responses: global, regional, and country policy responses (laws, strategies, action plans); and operational mechanisms (CERSs, roles of stakeholders, public-private partnerships)

  • Cross-cutting question: Should we defend the right to encrypt? 

Rysiek Woznick – Organised Crime and corruption reporting project (OCCRP); Gorazd Bozic – CERT.si; Vladimir Radunovic – DiploFoundation

12:40 – 13:00

20 min

Fellows Q&A

13:00 – 14:30

1h 30 min

Lunch

II: When balanced, do Privacy and data protection & Freedom of Expression go hand in hand?

14:30 – 15:20

50 min

Let’s talk Privacy, Ana Gascon, University of Zaragoza  (includng Q&A/interactivity)

15:20 – 15:40

20 min

Coffee break

15:40 – 16:30

50 min

FoE & Content policy, Barbara Rosen Jacobson, DiploFoundation (including Q&A/interactivity)

16:30 – 16:45

15 min

Some thoughts on the interplay between privacy and FoE

16:45 – 17:30

45 min

#Let’s debate: Security & Privacy – game on! (lessons learned)

18:30

Free time

Shuttle to the city (meeting in front of the hotel)

23:00

 

Back to the hotel venue, from the place where you were left

 

Day 4: 25 August – Departure of participants
Time to say goodbye, and see you soon around!
/Information about organised transportation from the venue to the Sarajevo International Airport or a departing station is communicated directly to all confirmed and approved participants/

*timings, coffee and lunch breaks, and one additional social event will fit into the agenda soon

**Main set of themes in the Programme is final. Sessions’ details are being updated.


Call for community input on programme themes - closed!

How is programme agenda shaped? Together – with you!

If you are from and work in one of the following countries: Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Greece, Kosovo *, The former Yugoslav Republic of Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia, or Turkey; and belong to one of IG identified stakeholder groups: academia (including graduate students), business/private sector, civil society, government, media & journalism, technical community – send us your feedback in the public.

* This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with UNSCR 1244 and the ICJ Opinion on the Kosovo Declaration of Independence


Thank you to all who participated and gave their input in the Call for community input on programme themes.